CULTURA STIRI — 15 noiembrie 2012

Moisei – Vatra de istorie, cultura si spiritualitate a Tarii Maramuresului

Un important eveniment cultural a avut loc la Moisei, in urma cu cateva zile. Astfel, in 11 noiembrie s-a desfasurat Festivalul de Datini si Traditii, “Moisei – calatorie in timp”.

“Am organizat un festival de datini si traditii ale comunei Moisei si am incercat sa cuprinda toate traditiile si obiceiurile satului de la nastere pana la moarte, cu participarea a noua formatii de amatori din localitate si din imprejurimi din Tara Maramuresului”, a aratat Livia Sima, coordonatoarea proiectului.

 

Una dintre datinile marcate la cea  de-a II-a editii a festivalului a fost “Cinstirea moasei” in interpretarea Grupului Nepoatele  din Moisei, format din femei in varsta de la 50 de ani la 80 de ani. Nu a lipsit nici “Nunta moiseiana”, cu Grupul de tineri si elevi de la Sc. Nr. 1 Moisei. Au participat solistii vocali Alina Horj (Ansamblul “Doina Maramuresului”) Grupul “Coconii de pe Mara”, Grupul “Bradetelul” din Sieu si Ioana Albu de la “Doina Maramuresului”. Alta datina marcata a fost “Sezatoarea la Moisei”, cu Ansamblul “Doina Maramuresului”, “Dans Traditional moiseian”, cu acelasi ansamblu, si “Craciun la Moisei”. La eveniment au fost peste 150 de participanti, iar fiecare grup a avut alocat intre 20-30 de minute, cel mult 40 de minute.

 

“Manifestarea a inceput la ora 12.00, cu o parada a grupurilor participante, si a continuat pe scena, dupa o primire traditionala cu strigaturi, facuta de organizatori cu concursul solistei Ioana Albu. Paralel cu spectacolul, mesterii populari au animat atmosfera la standurile pe care organizatorul le-a pus la dispozitie, amenajand cateva expozitii de exceptie. Si bucatele traditionale care au fost expuse si din care se putea degusta au fost foarte apreciate de spectatori si participanti”, a mai aratat Livia Sima

 

Manifestarea, a mai precizat ea, a avut un succes deosebit, sala Casei de Cultura dovedindu-se neincapatoare pentru cei peste 400 de spectatori. S-au amenajat standuri  pentru artizanii din zona cu produsele lor specifice (Marinela Caluseru – pictura pe sticla, ceramica; mesterul Tanase Burnar, fiul renumitului mester olar Tanase Cocean, ultimul mester care lucreaza ceramica de Sacel; masti – mesterul Vasile Susca; costume populare –  creatoarea Domnita Ilies; sculptura in lemn – Grigore Tulean; cergi – creatoarea Tomoioaga Calina si, bineinteles, un stand cu mancaruri traditionale.

“Cea de-a II-a editie a festivalului s-a remarcat in special prin plusvaloarea acestui eveniment care a fost perceputa in special pe plan social, proiectul asigurand accesul locuitorilor la tezaurul de cultura traditionala al societatii, facilitand schimbul de opinii, idei, ganduri, contribuind in mod egal la formarea intelectuala a indivizilor. S-a organizat acest eveniment in aceasta perioada, fiind stiut faptul ca noiembrie este in extrasezon turistic. Scopul implementarii proiectului nostru este de a face o promovare a zonei in special pentru perioadele mai putin solicitate”, a ptecizat coordonatoarea proiectului.

 

Actiunea, cuprinsa intr-un amplu proiect

 

 

Acesta a fost primul din cele trei evenimente programate in cadrul proiectului Moisei – vatra de istorie, cultura si spiritualitate a Tarii Maramuresului, proiect finantat prin Programul Operational Regional Axa prioritata 5 – Dezvoltarea Durabila si Promovarea Turismului, Domeniul de Interventie 5.3, promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie. Obiectivul general al acestui proiect consta in promovarea identitatii istorice, culturale, traditionale si a resurselor naturale specifice spatiului comunei Moisei, in scopul dezvoltarii si consolidarii turismului in regiune si cresterii atractivitatii acestei zone rurale ca destinatie turistica. Ca obiective specifice sunt amintite valorificarea potentialului turistic prin promovarea identitatii cultural religioasa – componenta a mediului antropic, in scopul cresterii gradului de atractivitate ca destinatie turistica a satului Moisei, dar si promovarea pe plan national a produsului turistic “Manastirea Moisei – vatra de istorie, cultura si spiritualitate a Tarii Maramuresului”.

Angela Sabau

 

Articol scris de: admin

Alte articole

Trimite pe

Publicitate

(0) Readers Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poţi folosi aceste etichete HTML şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>