Join troglo's empire
ECONOMIC STIRI — 09 ianuarie 2013

Piata imobiliara va exploda?

Piata imobiliara va exploda in acest an, asa sustin analistii. N-ar fi un lucru rau, deoarece o dezmortire a  tranzactiilor cu locuinte si terenuri ar conduce la dezvoltarea altor sectoare conexe, ar pune in circulatie masa monetara tinuta la ciorap in aceasta perioada de instabilitate si criza.

 

Deocamdata, insa, agentii imobiliari locali nu se pot pronunta in aceasta privinta, chiar daca anul a inceput destul de bine pentru ei. “Am auzit si eu la televizor ca in anul 2013 piata imobiliara va exploda din nou, ca investitorii imobiliari vor fi pe prim plan. Nu stiu daca se va adeveri acest lucru, deocamdata nu pot sa fac astfel de predictii. Ceea ce pot sa spun este ca inceputul de an este bun in domeniul tranzactiilor imobiliare”, a spus Zoia Bozau, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), filiala Maramures. Ea a mentionat ca revigorarea pietei imobiliare ar fi benefica nu numai pentru cei care intermediaza astfel de tranzactii, ci si pentru dezvoltarea altor sectoare. Este vorba de domenii precum cel al materialelor de constructii, aparaturii electro-casnice, mobilei, a produselor necesare decorarii si dotarii unei locuinte.

“Acum multi au banii depusi la banca si masa monetara nu circula. Ori acest lucru nu este bun pentru economie. Oamenilor le-a fost frica de criza si inca le mai este”, a spus presedintele UNIM Maramures.

 

Plafonul maxim la “Noua casa”, 70.000 de euro

 

Animarea pietei ar putea sa aiba loc si ca urmare a implementarii unui nou program care va inlocui “Prima casa”. Din pacate, insa, ar putea sa dea roade doar in zonele in care s-au relizat multe constructii noi, Maramuresul nefiind una dintre ele. Prin programul “Noua casa”, Guvernul vrea sa ofere garantii de stat doar celor care intentioneaza sa cumpere o locuinta nou construita. Practic, anul acesta se poate cumpara ca si pana acum o locuinta cu avans maxim 5%, garantia statului si o dobanda mai mica decat a pietei, dar numai daca se opteaza pentru o locuinta noua sau in curs de constructie. Acest lucru insa ar putea fi un motiv ca piata sa dea inapoi si nu sa se dezvolte, sau sa explodeze, asa cum au apreciat specialistii. Ramane de vazut ce va fi in realitate.

 

Conditii “Noua Casa”

 

– 5% avans

– dobanda: 4% + euribor

– plafon maxim 70.000 euro

Corina Sofran

Articol scris de: admin

Alte articole

Trimite pe

Publicitate

(0) Readers Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poţi folosi aceste etichete HTML şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>