Un TÂNĂR, de numai 14 ani, TOXICOMAN, a ajuns după gratii după ce a FURAT mai multe TELEFOANE mobile de la diverşi COPII, dar şi adulţi.

Acesta îi deposeda de obiecte în plină stradă sau în faţa scărilor de bloc după care se făcea nevăzut.

Instanţa Judecătoriei Baia Mare a considerat că băiatul este un real pericol social, -mai cu seamă că îşi începuse viaţa infracţională înainte de împlinirea vârstei de 14 ani-, şi a dispus arestarea acestuia pentru 15 zile.

Tânărul este acuzat de tentativa de furt, furt şi tâlhărie.

În Baia Mare acesta a operat pe străzile Victoriei, Cuza Vodă şi Păşunii, dar şi pe Bulevardul Bucureşti. Şi în Parcul Central acesta a lăsat o persoană fără telefon.

Adolescentul a furat telefoanele mobile din buzunare, genţi şi chiar din mâna unei fetiţe.

Tânărul va sta după gratii până la data de 18 MAI 2017. Rămâne de văzut dacă acesta va ajunge din nou liber pe străzile municipiului Baia Mare.

 

Judecătoria Baia Mare a comunicat presei motivarea magistratului care a decis trimiterea acestuia după gratii. Vă prezentăm o parte din motivare:

1. La data de 14 februarie 2017 în jurul orei 14:50 aflându-se pe str.  Păşunii din Municipiul Baia Mare inculpatul minor H.I. a încercat să sustragă din buzunarul persoanei vătămate minore G.A. G.,  telefonul mobil marca Allview.

Observând gestul inculpatului, persoana vătămată s-a refugiat în locuinţa situată în Municipiul Baia Mare, str. Păşunii nr. 3/28, jud. Maramureş.

  1. 2. La data de 14 februarie 2017 în jurul orei 20:00 aflându-se pe B-dul Bucureşti din Municipiul Baia Mare, inculpatul minor H.I. i-a deschis fermoarul de la geanta persoanei vătămate  M. încercând să-i sustragă bunurile din interior. Fapta inculpatului a fost observată de agenţii poliţiei locale care l-au reţinut pe inculpat şi l-au predat autorităţilor judiciare.
  1. 3. La data de 28 februarie 2017 în jurul orei 16:00 aflând-se la intrarea din imobilul nr. 90 A de pe str. Victoriei din Municipiul Baia Mare, inculpatul minor H.I. a prins-o de mână pe persoana vătămată minoră L.S. şi i-a sustras din buzunarul hainei telefonul mobil Samsung Galaxy J3.
  2. 4. La data de 11 martie 2017 în jurul orei 18:00 aflându-se în Parcul central din Municipiul Baia Mare, inculpatul minor H.I. i-a sustras din buzunarul de la haină persoanei vătămate  minore B. I. telefonul mobil marca Samsung Galaxy J5.
  3. 5. La data de 15martie 2017 în jurul orei 15:30 aflându-se pe str. Cuza Vodă din Municipiul Baia Mare, inculpatul minor H.I. i-a sustras din buzunarul de la haină persoanei vătămate minore S. D. V. telefonul mobil marca Lenovo A 210.

Expertiza medico – legală nr. 652 din 3 mai 2017 a Serviciului medico – legal Maramureş constată faptul că inculpatul minor este fumător şi consumatori de droguri ( toxicomanie).

În concluzie, lipsa controlului parental, lipsa unui mediu securizant pentru normala creştere şi educare a minorului, nesupunerea  inculpatului cu privire la măsura administrativă a plasamentului în regim de urgenţă precum şi faptul că acesta este toxicoman, determină ca orice măsură preventivă subsidiară şi mai puţin restrictivă de libertate să fie inoportună, inadecvată şi inaplicabilă în privinţa inculpatului minor H.I..

În raport cu aspectele mai sus relevate, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază faptul că măsura preventivă este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor formulate, iar din evaluarea circumstanţelor de comitere, a anturajului şi a mediului social din care provine inculpatul minor,  a antecedentelor sale penale, se constată că privarea de libertate este necesară pentru a-l împiedica pe inculpat să mai săvârşească şi alte fapte antisociale.

Dată fiind vârsta inculpatului minor de numai 14 ani, au fost avute în vedere prevederile art. 243 alin.3 Cod procedură penală, sens în care s-a apreciat  ca fiind o durată rezonabilă dispunerea măsurii arestării preventive pe o durată de 15  zile.”

Anamaria Avram