csm

În urma examinării Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și a Proiectului de ordonanță de urgență pentru grațierea unor pedepse, în ședința din 25 ianuarie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a vizat negativ ambele proiecte transmise de Ministerul Justiției.  

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că procedura adoptării proiectelor menționate pe calea unei ordonanțe de urgență a Guvernului, nu întrunește cerințele constituționale ale art.115 alin. (4) din Constituția României și nici pe cele ale  art.73 alin.3 lit.i din legea fundamentală, în ceea ce privește proiectul pentru grațierea unor pedepse.

Constituția României prevede, în cuprinsul art.115 alin. (4), că «Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligeția de a motiva urgența în cuprinsul acestora». Plenul Consiliului apreciază că acordarea grațierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanțe de urgență, acest act de clemență, reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului, potrivit art.75 alin.3 lit. i din Constituția României și art.2 din Legea nr.546/2002 privind grațierea și procedura acordării grațierii.

Pe de altă parte, deși s-a motivat în sensul că se urmărește scopul armonizării dispozițiilor Codului penal și Codului de procedură penală cu decizii ale Curții Constituționale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depășesc sfera modificărilor impuse de Deciziile Curții Constituționale.

Având în vedere neîndeplinirea condițiilor de adoptare a Ordonanțelor de urgență a Guvernului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conținutului”, se menționează în comunicatul de presă al CSM.