Estrogenul este unul dintre hormonii feminini importanți și este direct implicat în bunăstarea emoționala a femeii. Este cunoscut faptul că depresia și anxietatea afectează femeile mai frecvent în perioadele de producere a estrogenilor decât pe barbati sau pe femeile aflate la menopauză. Variațiile nivelului de estrogen pot duce la stări de iritabilitate, nervozitate, depresie ori anxitate.  

Nu sunt rare situațiile în care o femeie se trezește fără motiv că are o stare de iritabilitate, o schimbare de dispoziție, fără un motiv anume, pentru ca în scurt timp să constate că se află ”în acea perioadă a lunii”. Deseori, aceste stări sunt motiv de glume ale bărbaților, în special a băieților, în perioada pubertății.

Însă toate aceste stări sunt doar efectul unor fluctuații estrogenilor, hormoni specific feminini, care sunt responsabili de starea emoțională a femeii și care au capacitatea de a proteja nervii de leziuni, de a crește nivelul de serotonină și de a modifica producerea și efectele endorfinelor (substanță denumită și hormonul fericirii). Estrogenii sunt secretați de ovare, încă din perioada pubertății, dar nivelul acestui hormon este destul de variabil, fără a se considera un deficit sau surplus.

Pe la jumătatea ciclului lunar, nivelul de estrogen crește brusc, ducând la eliberarea unui ovul, după care, dacă ovulul nu este fecundat, nivelul scade brusc. Această scădere bruscă duce, de regulă, la schimbări de dispoziție la femei. Acest lucru afectează aproximativ 90 la sută dintre femei. ”Starea de iritablitate vine atunci când ovarul nu mai secretă estrogen. Asta pentru că mucoasa, unde nu s-a așezat ovulul, trebuie să se curețe (după fecundație, ovulul fecundat se fixează pe mucoasa uterină, care s-a îngroșat special pentru asta). N-a existat fecundație, n-are <cine> să folosească această mucoasă, și atunci ea trebuie eliminată. Cade nivelul de estrogen, creierul sesizează căderea bruscă a acestui hormon și ajungem la un fel de sevraj, ca și cum ar fi lipsa unui drog”, explică medicul ginecolog Dorina Micle.

Estrogenul, responsabil de depresia postanatală

Același estrogen este responsabil, după cum mai arată specaliștii, de depresiile postnatale. Considerate normale, medicii spun că acestea trebuie ținute sub control, pentru a nu avea efecte pe termen lung. ”Sarcina are o doză enormă de estrogeni prin placentă, (estrogenul, considerat un hormon euforic, are și rol de a ajuta mama să treacă mai ușor prin durerile nașterii, altfel foarte greu de suportat). După ce se naște copilul, se elimină placenta, iar estrogenii, în două trei zile se metabolizează și dipar brusc din organism. Atunci apare sevrajul estrogenic, adică o lipsă acută de estrogen la nivel cerebral și plângem, nu știm de ce, dar plângem”, mai spune medicul. Aceasta mai arată că efectele sunt reversibil însă trebuie acordată o atenție deosebită acestor stări. ”Sunt și persoane care, psihic labile și sensibile, pot să rămână cu psihopatie definitivă. Asta trebuie neapărat tratată serios”, punctează ea.

Efecte și la menopauză

De asemenea, la instalarea menopauzei, același hormon este responsabil de unele dereglări ce apar în organismul femeii. Odată ce organismul s-a obișnuit cu ritmul menstrual, mai arată medicul, creierul se obișnuiește cu aceste doze obișnuite de estrogeni, astfel că atunci când organismul înaintează în vârstă și fertiliatea nu mai este oportună (pentru că natura este foarte ”înțeleaptă”),  un organism care va risca să dea naștere unui produs de concepție cu malformații, sau care riscă propria viață prin menținerea sarcinii, atunci acel organism va da semne că nu mai este oportună fertilitatea și se opresc ciclurile menstruale. ”Mai puțin observată este variația hormonilor și efectul lor cerebral. Este cunoscut sub numele de variații neurovegetative, respectiv bufeuri, sau popular spus călduri, care sunt expresia hiperexcitației centrului cerebral care ar mai încerca să comande ovarelor să mai funcționeze și ele nu răspund și atunci centrul acela bombardează organismul cu hormoni. Dar centrii cerebrali sunt foarte mulți situați în aceeași zonă și pentru că lângă acest centrul de comandă al ovarelor se găsește centrul de termoreglare, prin inducție, acesta suportă și el un fenomen de hiperexcitabilitate și apar bufeurile”, explică medicul Dorina Micle.

Estrogenii, mai spune medicul ginecolog Dorina Micle, mai sunt secretați și de alte glande, precum și prin țesutul adipos, astfel că, deși sunt hormoni specific feminini, și organismele bărbaților produc acest tip de hormon, la alt nivel.