Atmosferă de rugăciune, milostenie, mulțumire și binecuvântare la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia Sprie. Lacrimi și tristețe s-au văzut pe chipurile bătrânilor când surorile Ursuline și-au luat la revedere, plecând în India.

Zi de zi, surorile ursuline se pun în slujba celor nevoiași. Tot timpul se gândesc la ei, îi poartă în suflet și fac tot posibilul ca prin activitățile desfășurate, ajutoarele adunate și vorbele mângâietoare, să le aline necazurile. De sărbători, surorie ursuline pregătesc activități religioase specifice. În cadrul acestora îi învață pe copii cum trebuie să-i respecte și să-i asculte pe cei mai vârstnici din familie. De asemenea, pregătesc scenete de Crăciun, cu ”Nașterea lui Isus” și de Sărbătorile Pascale, cu ”Învierea Domnului”. Surorile indiene nu au lipsit de la sfintele rugăciuni pe care le oficiază cu frecvență la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia Sprie. Sunt foarte iubite de bătrâni, mai cu seamă ca le-au adus multe daruri în toți acești ani. Și alte unități de asistență socială din județ au beneficiat mereu de astfel de servicii religioase și donații consistente. Toate acțiunile sunt caritative motiv pentru care beneficiarii le doresc multă sănătate, răbdare, continuitate și spor în tot ceea ce fac, iar sacrificiul lor să le fie răsplătit de Bunul Dumnezeu. Pe lângă lucrurile caritabile pe care surorile indiene le fac în Baia Mare și împrejurimi, acestea au dorit, încă de la început, să cunoască mai bine cultura și tradiția oamenilor de aici, să poată merge împreună pe calea lui Cristos. Surorile Ursuline le doresc tuturor ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu tot ce au nevoie în viață. Cel mai important lucru este iubirea lui Cristos care să lumineze tuturor calea și să le dăruiască pacea Sa.

Servicii și ajutoare pentru nevoiași

După Revoluție, la inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea, congregația ursulinelor s-a reîntors în România. Baia Mare a fost orașul ales pentru a le găzdui cu multă dragoste. Asociația Umanitară ”Sf. Ursula” din Baia Mare îi ajută pe cei aflați în suferință. Surorile din India au venit în urmă cu 12 ani și aparțin Congregației din Elveția. O perioadă, acestea au lucrat foarte mult cu copiii străzii și bătrânii abandonați. La Penitenciarul de Maximă Siguranță din Baia Mare au lucrat cu minorii încarcerați. La biserică predau ore de religie tinerilor, iar pentru bolnavi asigură sprijinul de care au nevoie. La grădinița din sediul asociației de pe strada Minerilor din Baia Mare surorile predau limba engleză. În fiecare zi de sâmbătă, la sediul asociației au loc rugăciuni specifice, iar la capela ”Sf. Tereza” din incintă, în fiecare zi de joi, vin călugării franciscani, care oficiază rânduiala bisericească pentru credincioși și copiii grădiniței. În vacanțele școlare, surorile ursuline organizează tabere cu teme religioase pentru copii. Tinerii află despre motivația și scopul vieții, ce rol are Dumnezeu în viața lor, principii de sănătate și igienă, importanța naturii și iubirea față de creație, primul ajutor, lecții de apărare etc. Obiectivele acestor întruniri sunt de dezvoltare a copilului din punct de vedere spiritual, fizic și moral.

Surorile Joseline și Prerita

Dezvoltarea abilităților de lucru în echipă (organizare, socializare, creativitate, responsabilitate, inițiativă, perseverență, auto – organizare). Acțiunile surorilor indiene sunt multiple și de real folos. Beneficiarii, îndeosebi persoane aflate în suferință, le sunt recunoscătoare pentru tot ce au făcut și le doresc sănătate și putere să poată duce mai departe această muncă acolo în India unde le așteaptă alți nevoiași. Surorile Joseline și Prerita, venite să le înlocuiască pe Gracy și Mercy vor duce mai departe munca de voluntariat făcută cu multă dragoste și iubire față de aproapele. Pentru început, greul îl va duce sora Terezia care, a rămas din vechea gardă și care are menirea să le introducă în această lucrare caritabilă pe meleagurile maramureșene.

Vasile Gherman