gheorghe-nistor

Curtea de Apel Cluj a respins, marți, contestația depusă de frații Tomoiagă din Vișeu de Sus, județul Maramureș, la măsura arestului preventiv decisă de Tribunalul Maramureș, arată monitorulcj.ro. Marius Ovidiu Tomoiagă și Ioan Aurelian Tomoiagă rămân după gratii.

Cei doi sunt principalii suspecți în cazul uciderii șefului de post din comună, Gheorghe Nistor. În 6 ianuarie, cei doi frați au fost reținuți, iar o zi mai târziu Tribunalul Maramureș a dispus arestarea preventivă a acestora pentru omor.

Cei doi frați acuzați de uciderea șefului Postului de Poliție din localitatea maramureșeană Vișeu de Jos au fost condamnați cu suspendare în alte cauze privind infracțiuni de furt sau tâlhărie, inclusiv unele comise în Franța, arată judecătorii în motivarea deciziei de arestare preventivă. De asemenea, instanța precizează că a dispus această măsură întrucât unul dintre cei doi suspecți a mai avut un „incident violent” cu polițistul în 21 decembrie.

„Respinge, ca nefondate contestațiile declarate de inculpații T. M. O. și T. I. A. împotriva încheierii penale a judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Maramureș…Definitivă. Pronunțată în Camera de Consiliu, azi, 17 ianuarie 2017”, se arată în încheierea judecătorilor clujeni.

Judecătorii de la Tribunalul Maramureș arată în motivarea deciziei de arestare preventivă a celor doi bărbați acuzați că l-au ucis în 4 ianuarie pe Gheorghe Nistor, șeful Postului de Poliție din Vișeu de Jos, că unul dintre suspecți a mai „un incident violent” cu polițistul în 21 decembrie, dar și că acesta a fost condamnat, în 2005, la închisoare cu suspendare în Franța, pentru furt cu distrugere sau degradare.

„Inculpatul T.I.A a mai avut un incident violent cu victima în 21 decembrie 2016 și a mai fost condamnat la pedeapsa de o lună închisoare cu suspendare pentru tentativă la infracțiunea de furt cu distrugere sau degradare, în 2005, de Tribunalul Boulogne-Sur-Mer din Franța”, se arată în documentul citat.

Potrivit motivării de arestare preventivă, și celălalt suspect a fost condamnat, în 2013 și 2014, la închisoare cu suspendare pentru lovire și tâlhărie.

„Inculpatul T.M.O. a mai fost condamnat anterior pentru alte infracțiuni cu violență – la pedeapsa de 500 lei amendă pentru infracțiunea de lovire și infracțiunea prevăzută de art.2 alin.1 pct.1 din Legea nr.61/1991 republicată prin sentința penală nr.399/2013 a Judecătoriei Vișeu de Sus și la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru tâlhărie prin sentința penală nr.1169/2014 a Judecătoriei Cluj-Napoca”, se arată în motivarea instanței.

În documentul citat se precizează că, în 21 decembrie 2016, șeful de post de la Vișeu de Jos a mers, împreună cu alți doi polițiști, să predea două citații în localitate, fiind urmărit de către cei doi frați, unul dintre aceștia adresându-i injurii și amenințându-l, motiv pentru care pe numele celor doi au fost întocmite citații pentru a veni la Poliție. În acest context, unul dintre suspecți a dat foc cu bricheta citației respective, apoi a aruncat-o în mașina de poliție.

„În 21 decembrie 2016, victima N.G. , agent de poliție la Postul de Poliție Vișeu de Jos, a mers împreună cu agenții de poliție H. I. V. și V. V., de la Postul de Poliție Leordina, înspre Judecătoria Vișeu de Sus, iar pe drum s-au deplasat și în Vișeu de Jos pentru a preda două citații. Victima a coborât din mașină, apoi, după ce s-a întors, a fost urmărită de inculpații T.I.A. și T. M. O., iar primul inculpat i-a adresat injurii și amenințări astfel că victima și agentul de poliție H.I.V. le-au întocmit și predat citații la postul de poliție – moment în care inculpatul T.I.A. i-a dat foc cu bricheta citației și a aruncat-o în mașina poliției, iar inculpatul T.M.O.  l-a amenințat pe agentul de poliție H.I.V.”, se mai arată în motivarea instanței.

Tribunalul Maramureș mai precizează, în documentul citat, că șeful de post din Vișeu de Jos a fost ucis cu trei lovituri de cuțit.

„În 4 ianuarie 2017, inculpații T.I.A. și T.M.O. au mers în clădirea în care se află sediul Postului de Poliție Vișeu de Jos (aflat la mansardă, iar la parter se află sediul Primăriei Vișeu de Jos), au intrat în clădire fără a intra în vreun birou al primăriei, au mers în biroul victimei N.G.  căreia se presupune că i-au aplicat trei lovituri cu un cuțit – una în zona cervicală și două în zona toracelui (în urma cărora victima a decedat ulterior), apoi au închis ușa biroului cu cheia și au părăsit clădirea prin partea din spate a acesteia. Victima a fost găsită decedată în biroul ei în aceeași zi”, menționează judecătorii.

Suspecții nu și-au recunoscut încă fapta, dar surse judiciare spun că există suficiente probe în acest caz.

„Victima a fost găsită decedată în biroul ei în aceeași zi. Există, în consecință, indicii în sensul că cei doi inculpați au comis o infracțiune intenționată contra vieții. Tribunalul apreciază că inculpații au încercat să ascundă mijloace materiale de probă. Având în vedere faptul că, în speță, există suspiciunea rezonabilă că cei doi inculpați au comis o infracțiune intenționată contra vieții și întrucât raportat la natura, gravitatea presupuselor fapte dată de modalitatea în care se prezumă că au fost comise, aplicarea de multiple lovituri cu un cuțit, în zone vitale, asupra unui agent de poliție, în chiar sediul poliției, în timp ce la parterul clădirii se aflau multe persoane – ceea ce denotă o periculozitate deosebită a acestora, și la persoana inculpaților, lăsarea lor în libertate prezintă un pericol ridicat pentru ordinea publică”, se arată în motivare.