transportatori

Firmele maramuresene de transport duc lipsă de șoferi profesioniști. Patronii spun că vor începe să recruteze forță de muncă din alte țări, pentru că românii pleacă să lucreze în state precum Austria sau Germania, unde sunt plătiți mult mai bine.

Tranportul internațional de marfă este bine reprezentat în economia maramureșeană. Firmele au de lucru, dar duc lipsă de personal chiar dacă șoferii de TIR sunt bine remunerați.

simion bizau vice acpr03

„Și în special în Baia Mare este o zonă foarte bine ancorată în transportul internațonal de mărfuri. Și pe lângă faptul că este foarte bine ancorat și salariile sunt pe măsură. Părerea mea este că dintre activitățile de bază care sunt aici  în Maramureș, transportatorii sunt cel mai bine remunerați. Mă refer la șoferi, dispeceri care au salariul mediu de aproximativ 1.000 de euro pe lună care e foarte bine, după părerea mea”, a afirmat Simion Bizău, vicepreședintele Asociației Cărăușilor Particulari din România.

O altă problemă este faptul că școlile de șoferi nu pregătesc suficient de bine cursanții pe segmentul profesioniștilor. Mai exact, lipsește practica.

 

Școlile de șoferi nu pregătesc profesioniști

„Nu sunt școli de șoferi, dar școli adevărate nu din cele care scot șoferi care fac câteva ore și iau permisul. Nu. Școlile de șoferi înseamnă să începi cu practica. Îți trebuie minim șase luni de zile să faci o școală  de șoferi. Aici e cea mai mare problemă”, menționează vicepreședintele Asociației Cărăușilor Particulari din România.

În lipsa profesioniștilor la volan, transportatorii se văd nevoiți să caute forță de muncă în afara granițelor, iar „această chestiune este cât se poate de gravă”, spune interlocutorul.

„Este o problemă foarte gravă. Foarte mulți (n.r. șoferi profesioniști) migrează spre alte state. Merg în Austria, Olanda, Germani, Belgia, Anglia ceea ce este firesc, lumea merge  unde e mai bine, dar nu vine din urmă nimic. Și atunci firmele de teransport  se gândesc să aducă șoferi din alte state dar legislația este încă foarte stufoasă. Totuși, dacă știu un pic de engleză, se poate lucra foarte bine cu ei, cu cei care vin din alte țări”, a spus Simion Bizău.