Copiii nu trebuie să sufere, iar medicii trebuie să își adapteze procedurile, astfel încât cei mici să se fie liniștiți și să se simtă în siguranță. Acesta a fost unul din aspectele asupra cărora specialiștii în medicină pediatrică din Israel au insistat, în prezentările efectuate în ultima zi a Seminarului de Medicină Pediatrică în Urgență. Evenimentul s-a încheiat miercuri, 26 aprilie 2017, cu o festivitate, toți participanții fiind răsplătiți cu diplome din partea organizatorilor.

Cea de-a doua zi a Seminarului de Medicină Pediatrică în Urgență a tratat, în principal, subiecte referitoare la abordarea traumei în cazul copiilor, procedurile de resuscitare și sedare în aceasta situație, ecografia rapidă pentru identificarea hemoragiilor interne în urgență, prezentarea și discutarea unor cazuri tratate în Israel,  dar și un workshop, în cadrul căruia, cei prezenți au putut exersa menevrele pe manechine.

7 ani de studii pentru a lucra în urgențe pediatrice, în Israel

Pentru a putea efectua diverse proceduri în medicina de urgență în cazul copiilor, cei din Israel trebuie să studieze 4,5 ani de medicină pediatrică și 2,5 ani de medicină de urgență pediatrică. Deci 7 ani de școlarizare pentru a putea profesa. Un alt element de noutate este faptul că acolo, paramedicii au posiblitatea de  activa și în unitățile de primire urgență, în completarea personalului medical.

Nu expuneți inutil copiii la CT, riscați consecințe ce pot să fie fatale

În una din prezentările susținute în cadrul seminarului, medicii israelieni au accentuat importanța limitării expunerii copiilor la scanarea CT (Computer Tomograf). Scanările expun la raze X, iar această expunere poate duce, în cele din urmă la cancer. 1 din 500 de copii, cu vârsta sub 12 luni, dezvoltă cancer, din această cauză.

Suferința copilului în timpul procedurilor medicale este inadmisibilă

Specialiștii israelieni au avut o abordare tranșantă când au prezentat modul în care trebuie tratată și apreciată suferința copiilor. Aceștia au catalogat drept inuman și inadmisibil ca celor mici să le fie ignorată durerea sau sa fie forțați să participe la proceduri dureroase sau stresante. Medicii trebuie să gasească soluții de a face copilul să nu simtă durerea (analgezice, sedative, în forma acceptată în funcție de gravitate). Nu în ultimul rând, atâta timp cât este conștient, în unitățile de primire urgență, cadrele medicale trebuie să asigure distragerea atenției copilului, deoarece nu doar durerea este traumatizată, ci și expunerea la situații stresante. Participanților la seminar li s-au arătat filmulețe cu tratarea unor copii în Israel și liniștirea lor prin diferit metode – clowni, desene animate și, bineînțeles, abordarea cu calm și răbdare a procedurilor din partea cadrelor medicale.

Participanții, mulțumiți de prezentări, încurajează acțiuni similare

“Seminarul a fost foarte educativ, mai ales pentru medicul pediatru. Au fost câteva elemente de noutate vizavi de procedurile medicale și intervențiile în trauma. Ar trebui să se facă mai des astfel de workshopuri”, spune dr. Irina Mătieș – medic specialist pediatrie.

“Extrem de util. Eu am mai participat la un curs, anul trecut, de urgențe pediatrice, la Academia Americană de Pediatrie și am remarcat că s-a mers pe aceeași algoritmi și la acest seminar”, spune dr. Mitre Remus-medic primar medicină de urgență.

Dr. Herman Claudia, medic specialist în medicină de urgență este de părere că, “cel mai important a fost faptul că am avut posibilitatea să ne aprofundăm cunoștințele. Workshopurile au fost cele mai utile, partea practică fiind foarte importantă.”.

“Subiectele abordate ne sunt cunoscute, dar în urgență este foarte bine să repeți. Ne bucurăm că am avut posibilitatea să vedem și modul de abordare al medicilor din Israel”, este de părere dr. Dan Bercea, medic Ambulanță.

Participanții au primit diplome din partea organizatorilor

Toți cei prezenți au primit diplome din partea organizatorilor. Aceștia au mulțumit participanților pentru atenție și răbdare și au promis că și la anul, se vor organiza lucrări. Coordonatorul echipei de medici din Israel a afirmat că “este important și pentru noi că am avut posibilitatea să susținem acest seminar. Cel mai tare mă bucură să știu că sunteți însetați de cunoaștere și ne bucurăm că putem contribui la asigurarea aportului necesar de cunoștințe”. Moishik Yonay, Past District Governor 2490 – Israel s-a declarant fericit și mulțumit că a putut contribui la această misiune. Din partea Rotary au susținut discursuri de încheiere, Emil Sopoian, Guvernator ales al Districtului 2241, România și Republica Moldova, anul 2017-2018 și Stela Săsăran, Asistent Guvernator al aceluiași district.

Vă reamintim că, în perioada 25-26 aprilie 2017, în Baia Mare s-a desfășurat Seminarul de Medicină de Urgență în Pediatrie, predat de doctori specialiști, acreditați de Academia Americană de Pediatrie (AAP) să predea un astfel de curs – Prof. Itai Shavit – coordonatorul echipei de medici și Președinte al Societății Israeliene de Urgență Pediatrică,  Nagib Nasrallah – Director al Departamentului de Urgență la Spitalul EMMS din Nazareth, Israel, alături de Uri Balla, MD  – Kaplan Medical Center, Rehovot, Israel și Marhoom Enbal Hanna, MD – Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Israel. Evenimentul a fost organizat de Rotary Club Baia Mare, împreună cu Cluburi Rotary din Israel. Participarea medicilor a fost gratuită, iar lectorii din Israel au susținut voluntar prezentările.

 

Cristina Miia Vlașin