Câteva sute de săteni, îmbrăcaţi în port popular, au participat la un ritual de recreere a nunţii oşeneşti care s-a desfăţurat în Muzeul Ţării Oaşului. Incinta muzeului a fost împânzită de localnicii care şi-au putat cu mândrie portul tradiţional oşenesc. Mai mult, fiecare sat a venit cu taraful lui de muzicanţi pentru nunta în aer liber. Evenimentul a fost de mare anvergură având invitaţi de seamă şi din alte judeţe.

Nunta în Țara Oașului a fost întotdeauna un motiv de mare bucurie, prin modul aprig al oșenilor de-a fi, dar și prin culorile care le fierb în vene. Organizatorii evenimentului au reușit sa reînvie nunta tradițională. Nu s-a sărit nicio etapa, de la împletitul miresei, steagul, bulciugul mirilor, danțul colicilor, până la masa tradițională.

NUNTA

Astfel, evenimentul realizat de Asociația socio-culturală „Țara Oașului”, prin președintele Vasile Ciocan, a reuşit să recreeze un eveniment major din viața omului, cu semnificații profunde în lumea satului oșenesc: NUNTA. În atmosfera plină de istorie locală a Muzeului în aer liber al Țării Oașului au fost surprinse câteva secvențe din ritualul nupțial: împletitul miresei, cusutul steagului, roata feciorilor, danțul miresei, danțul colacilor,ospățul miresei, prin toate acestea redându-se cât mai fidel imaginea autentică a nunții oșenești, păstrată de veacuri în conștiința colectivă. Atmosfera a fost întreținută de ceterași, danț și bucate alese pentru toți invitații.

Un plus de autentic a fost dat de toți participanții care au sosit îmbrăcați cu straie tradiționale locale. La NUNTA OȘENEASCĂ au participat gospodari din satele Țării Oașului, susținători ai tradiției din orașul Negrești-Oaș, invitați din Maramureșul istoric, respectiv Asociația Bogdan-Vodă, dar și din zona Codru, mai exact Asociația Codrenilor, trimiși ai Asociației „Țara Moților”, oameni ai bisericii din Țara Oașului. Gazda evenimentului a fost Teodor Lohan, vicepreședinte al Asociației socio-culturale  „Țara Oașului”.

Astfel, renumitul eveniment a început duminică, încă de la ora 9.00 cu împletitul miresei și cusutul steagului, la Muzeul în aer liber al Țării Oașului Negrești-Oaș. Apoi, la ora 10.30 a avut loc Sfânta Liturghie la biserica ortodoxă cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Negrești-Oaș (biserica veche). În jurul orei 13.00, s-a desfăşurat nunta oșenească la Muzeul în aer liber al Țării Oașului Negrești-Oaș. Au fost respectate tradiţiile cu mare sfiinţenie, pas cu pas, organizatorii reuşind astfel să le arate tinerilor cât de importante sunt obiceiurile din zona lor.