polite rca

Tinerii sunt discriminați in privința asigurărilor obligatorii auto. Firmele din piață îi taxează pentru mașinile deținute cu sume de până la 20 de ori mai mari decât pe seniori.

Piața asigurărilor este bulversată după ce mai multe firme au ajuns în insolvență sau chiar în faliment. Prețurile au explodat și nu mai sunt corelate de mult timp cu puterea de cumpărare. Mai mult, polițele de asigurare obligatorie auto depășesc cu mult valorile din alte state. În plus, tinerii sunt taxați cu sume mult mai mari decât ceilalți clienți, ceea ce spun ei este un mod discriminatoriu.

cosmin lakatos pres01

„Să nu uităm nici de de o problemă pe care multă lume nu o aduce în discuție: problema tinerilor care au mașini în posesie și încheie o poliță RCA. Suma cu care sunt taxați este imensă, efectiv tinerii nu-și mai permit să-și înmatriculeze mașinile și știm că mulți optează pentru înmatricularea autovehiculelor pe bunici sau părinți  fiindcă polița de asigurare este chiar cu 2000% mai ieftină dacă este asigurată pe părinte decât pe copil”, a afirmat Cosmin Lakatoș, președintele Sindicatului Șoferilor Maramureș.

 

Rețelele de socializare, pline de mesaje de nemulțumire pentru această discriminare

Tinerii își exprimă această nemulțumire pe rețelele de socializare și atrag atenția că polițele RCA pentru o mașină care valorează 1.000 de euro pot să ajungă la 1500 de euro, pe motiv că titularii sunt tineri și nu au experiența necesară la volan. Aceasta în cazul în care șoferul nu a fost implicat în accidente. În caz contrar, prețul asigurării se dublează.

Șoferii consideră aceste situații abuzuri și spun că sistemul bonus-malus este aplicat de asiguratori după ureche.

„La o mașină de 1.000 de euro  polița este de 1.500 de euro, dacă nu a avut niciun accident în ultimii ani. Dacă cumva a avut și un accident, atunci mai bine nu-și mai încheie poliță de asigurare sau nu-și mai înmatriculează mașina pe ei, fiindcă nu-și mai pot permite să plătească. Polițele de asigurare pot să ajungă în astfel de situații până la 2.000- 3.000 de euro pentru o persoană care are vârsta sub 30 de ani”, a menționat președintele Sindicatului Șoferilor Maramureș.