Oportunitate unică pentru cadrele didactice universitare cu doctorat și absolvenți de studii superioare. Aceștia pot acumula experiență unică, dacă participă la un concurs pentru a obține o bursă pe teritoriul american.

Facultatea de Litere din Baia Mare a avut oaspeți de seamă, care au informat cadrele didactice și studenții despre oportunitatea de a preda sau studia în mediul american. După cum ne-a informat Corina Dănăilă, director de programe pentru cetățenii români, în cadrul Fulbright România, competiția se va deschide la mijlocul lunii mai și va avea data limită de depunere a aplicațiilor la mijlocul lunii octombrie. Bursele Fulbright pentru cadrele didactice cu doctorat vor fi de minim trei luni și maxim șase luni, iar pentru studenți, de un an. Pentru înscrierea la concurs, candidații trebuie să completeze și să depună un formular online, însoțit de trei scrisori de recomandare, o fotocopie după diplome de specializare etc. Bursele de pregătire sunt postuniversitare, iar participanții sunt extrem de apreciați în mediul academic. Bursa este o experiență culturală extraordinară (facilizarea unei alte culturi, diverse medii, socializare și integrare în societatea americană). ”Studenții mi s-au părut foarte curioși să afle despre oportunitatea care li se oferă. Nu au fost însă destul de curajoși să pună mai multe întrebări. Această experiență americană este unică și merită încercată”, spune directoarea Corina Dănăilă.

Participanții la aceste burse sunt extrem de apreciați

Referitor la modul cum a găsit universitatea băimăreană, oaspetele de la București a spus că este primitoare, iar conducerea interesată de o continuă perfecționare. ”Le recomand profesorilor și studenților să nu abordeze acest program ca pe o informație pe care să o depoziteze undeva, ci să o aplice cu încredere. Experiența obținută în urma acestui program este fantastică. Sunt evenimente unde sunt invitați, profesori și academicieni români, care vor vorbi despre cultura noastră.Astfel devin ambasadori ai României care fac această diplomație culturală. Participanții la aceste burse sunt extrem de apreciați. Experiența de a preda, studia sau cerceta în SUA, este o tentație extrem de mare. Pentru studenție este o noutate, într-un sistem diferit”, spune directoarea Corina Dănăilă. Bursa include transportul internațional, asigurare de sănătate, un stipendiu lunar care acoperă cazarea și cheltuielile de trai, o sumă pentru cărți și materiale educaționale și o primă de instalare. În cazul în care bursierul va fi însoțit de familie (soț/soție și copii necăsătoriți până la 21 de ani), cel puțin 80% din perioada stagiului Fulbright, acesta va beneficia și de o alocație pentru familie.

Studii și diplome recunoscute de europeni

Facultatea de Litere continuă tradiţia Institutului Pedagogic de trei ani înfiinţat în 1961, care, în 1974 a trecut la învăţământ superior de patru ani. Din 2012, Facultatea de Litere, în urma afilierii Universităţii de Nord la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, devine parte componentă a acesteia, filologii băimăreni având, astfel, oportunitatea de a fi absolvenţii unei facultăţi care aparţine unei universităţi clasate pe locul al patrulea în ţară. Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare pregăteşte specialişti pentru diferite domenii de activitate, asigurând-le o bază teoretică solidă, necesară integrării în activităţile social-profesionale. ”Domeniile facultăţii noastre oferă oportunităţi moderne de studiu pentru tinerii absolvenţi de liceu, iar absolvenţilor cu examen de licenţă le oferă posibilităţi de aprofundare a unor domenii de interes în cadrul programelor de masterat şi doctorat. Facultatea propune celor interesaţi un program de studiu flexibil, concretizat în posibilitatea de a urma concomitent sau succesiv două sau mai multe specializări în cadrul aceluiaşi domeniu sau în domenii diferite”, spune prorectorul pr. prof. univ. dr. Adrian Gheorghe Paul. Făcând parte din sistemul Bologna, absolvenţii Facultăţii de Litere din Baia Mare beneficiază de recunoaşterea automată a studiilor şi a diplomelor în întreg spaţiul Uniunii Europene, fără a mai fi nevoie de procesele îndelungate de echivalare a studiilor în străinătate din trecut.

 

Vasile Gherman