01_1911.qxd

Oameni de suflet din Baia Mare s-au implicat într-un proiect care facilitează accesul nevăzătorilor la internet. Soft-ul a fost instalat pe trei calcultoare, iar un computer astfel echipat a fost donat unei fetițe de 13 ani din Șomcuta Mare care și-a „văzut” astfel visul împlinit.

Asociația Nevăzătorilor din Baia Mare a găzduit un eveniment emoționant, deoarece prin implicarea mai multor oameni inimoși s-a reușit instalarea unui program de acces la internet pentru nevăzători pe câteva calculatoare donate membrilor organizației.  Softul a fost pus la dispoziție gratuit.

„Astăzi a fost o zi mare pentru Asociația Nevăzătorilor. Am introdus un program de acces la internet pentru nevăzători. Softul acestui program l-am primit de la Arad din partea Clubului Lyons Arad, domnul Loți Boroș a lucrat doi ani de zile la acest soft și ni-l pune la dispoziție gratuit. Din vară încercăm să-l aducem în oraș. Am reușit cu ajutorul domnului inginer Maidik Vasile. Un calculator este donație din partea mea, un calculator este donație din partea dumnealui, iar al treilea program a fost instalat la Băiuț, la domnul Petru Rajnayi care și-a cumpărat un laptop pentru a-și putea instala acest program. Programul se oferă gratuit”, a afirmat prof. dr. Rodica Pop, membru Lyons Baia Mare Rivulus Dominarum.

 

„Nu știam că dorințele se pot îndeplini”

Unul din cele două calculatoare donate, echipate  cu noul program, va rămâne la Asociația Nevăzătorilor din Baia Mare, iar cel de-al doilea a fost oferit unei fetițe de 13 ani din Șomcuta. Emoția momentului în care Eliza Lazar a aflat de această supriză care i s-a pregătit, este greu de descris în cuvinte. Ea a aflat astfel că dorința sa, aceea de a avea un calculator, i-a fost împlinită. Și nu oricum, ci prin rugăciune.

eliza-calculator

Eliza a povestit cum în vară a fost într-o excursie cu Asociația Nevăzătorilor și că poposind la o mănăstire s-a rugat și și-a dorit să aibă un calculator. Când a auzit că surpriza pentru care a fost invitată la Asociație este chiar un calculator adapat nevăzătorilor, calculator pe care poate să-l ia acasă pentru că i-a fost oferit în dar, a răspuns atât de sincer și emoționant: „Nu știam că dorințele se pot îndeplini”, încât ochii unora au lăcrimat. Da, dorințele se pot îndeplini, când sunt atât de curate.

Eliza a mai întrebat ceva cu mare emoție în glas, când a început să lucreze la calculator. „Poate fi prietenul meu?”. Aceste sentimente, bucuria darului primit și emoțiile fetiței dăruită cu multă sensibilitate și cu talent, au răsplătit munca celor care s-au implicat în acest proiect. Mai mult, i-a mobilizat să meargă mai departe.

Rodica Pop face astfel un apel oamenilor de suflet care au calculatoare funcționale de care se pot dispensa să le doneze Asociației Nevăzătorilor din Baia Mare. Computerele pe care se va instala noul program vor aduce  cu siguranță fericire celor cu care soarta nu a fost atât de darnică.

Ideea de a pune oamenii cu dizabilități în legătură cu internetul a fost un capitol al lucrării de doctorat a profesorului Rodica Pop. „Bucuria mea este că această idee la care am lucrat din 2009 astăzi s-a materializat”, a menționat Rodica Pop.