Discursul lui Iohannis, excepțional… Pesediștii au fugit… Păcat… Aveau ce să audă și să învețe cum să guverneze. Iohannis le-a spus clar… deocamdată nu e nevoie de anticipate… Ceva începe în România pornind de la acest discurs… poate chiar UNITATE… chiar dacă Dragnea și Tăriceanu n-au priceput… Data viitoare să-și aducă translator din română în română…

Marian Ilea

 

Discursul „în forță” a președintelui României:

iohanis in parlament2

 

„– M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai. La ei am fost deja.

– Sunteți un nou Parlament și mă bucur, chiar mă bucur mult că ați avut răbdare să stai în sală și să mă așteptați și vă mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă. Vechilor parlamentari și noilor parlamentari vă doresc deopotrivă succes.

– Aș fi vrut astăzi la început de mandat să vă vorbesc despre lucrui importante despre România. Aș fi putut să vă vorbesc despre centanar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern.

– Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea este în alertă, este vie, e atentă și e foarte nemulțumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele 3 zile arată ca aproape 80 % dintre români consideră că țara merge într-o direcție foarte greșită.

– Doamnelor și domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o lună de la alegeri. În 11 decembrie, PSD-ul a repurtat o mare victorie.  Dar după aceea, cu o ciudată strategie de tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pofta ce ați poftit, grija ce ati avut -se vede că nu a fost ce a declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prioritate, grija prima a fost să …, grija prima a fost să vă ocupați de dosarele penalilor, și românii sunt indignați și revoltați.

– Retragerea ordonantei 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puțin. Alegeri anticipate însă, sunt alegeri anticipate sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevra. Cine trebuie să vină cu solutia? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD-ul.

– Doamnelor și domnilor….  Ați obosit deja, ghinion.

– Presedinții celor 2 camere care nu știu dacă au rămas… Au rămas. Încearcă să acrediteze ideea că eu aș încerca să fac ceva ca sa întorc acest rezultat.

– Nu oricum! România are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un Guvern transparent.

– Nu vă bateți joc de România. Suntem într-o situație macroenomică foarte bună. Păstrați trendul ascendent. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali. Am luptat, am legiferat și am guvernat timp de mulți ani în așa fel încât România să devină o parte puternică din NATO. Să nu-i dezamăgim.

– Dacă PSD-ul care a creat această criză nu o rezolvă, voi convoca în virtutea atribuțiilor de președinte consultări la Cotroceni pentru a găsi soluțiile potrivite.

– Doamnelor și domnilor, ce fel de națiune vrem să fim? Una puternică, care își construiește un stat de drept și îl respectă? O națiune care se poate mândri cu o justiție independentă.

– Merită România acest sacrificiu pentru câțiva parlamentari? O națiune puternică se construiește cu politicieni întegri.

– Ce fel de națiune vrem să fim? Și pentru a afla realmente voința poporului voi convoca acest referendum. Aștept de la Parlament răspunsul la întrebarea mea.

– Acea imagine splendidă din Piața Victoriei, cu telefoanele luminate, cred că o știți. Românii au ieșit în stradă și au readus lumina în procesul democratic. Democrația trebuie ținută vie, democrația trebuie apărată zi de zi, revigorată. Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă. Și pentru multă democrație este nevoie de multă educație, și îi păstrez pe părinții care și-au dus copiii în stradă pentru o lecție authentică de democrație.

Să păstrăm democrația vie și strada curată și la propriu și la figurat, pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României.”

 

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților a făcut declarații imediat după discursul președintelui din Parlament.

„Nu am părăsit sala, că așa mi s-a părut civilizat. I-am spus să facem pace”.

În schimb, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat deranjat de „lecțiile” pe care presedintele Klaus Iohannis a vrut să le dea Parlamentului în discursul său.

„Poti să dai lecții când nu se știe dacă ți-ai plătit impozitele?”