transportatori10

Negocierile dintre reprezentanții Guvernului și cei ai transportatorilor au eșuat. Șoferii au decis ca până ce vor scădea prețurile polițelor de asigurare obligatorie să facă grevă japoneză. În plus, transportatorii rutieri vor organiza pe 15 septembrie un protest organizat la nivel național.

Transportatorii rutieri intră în grevă japoneză și vor circula zilnic timp de o oră cu 30 km/h, până când primele RCA vor fi reduse la nivelul maximal de 4.900 lei/an.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România precizează, într-un comunicat, că decizia este o formă de protest ca urmare a lipsei de măsuri a autorităților față de criza din piața RCA, după ce tarifele pentru camioane s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an.

simion bizau vice acpr03

Simion Bizău, vicepreședintele Asociației Cărăușilor Particulari din România, spune că negocierile cu Guvernul au fost un eșec din cauza unor interese de grup: „Negocierile cu Guvernul au fost un eșec din cauză că au fost conduse de domnul ministru Dâncu care se pare că ține partea ASF-ului (n.r. Autoritatea de Supraveghere Financiară) pentru că mulți din conducerea ASF-ului sunt membri ai partidului sau foști membri ai PSD. Și noi, organizațiile, am tras un semnal de alarmă prin această grevă japoneză. În același timp, ne pregătim de un protest amplu în toată țara. Asta se va întâmpla în luna septembrie”.

 

O mare parte a operatorilor de transport riscă falimentul

În aceste condiții, o mare parte a operatorilor de transport riscă falimentul, după ce tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă și persoane s-au majorat cu peste 300% față de anul precedent și cu peste 500% față de anul 2014.

În plus, măsura scumpirii polițelor RCA afectează nu numai transportatorii, ci și populația.

„Treptat se scumpesc și la autoturisme aceste polițe RCA. Gândiți-vă că la un taximetrist, de la 600-700 au ajuns la 3.000 de lei asigurarea RCA.

Eu nu înțeleg un singur lucru. Nu știu de ce acel ASF nu e în subordinea Guvernului ci se raportează, dă raportul, numai la Parlament. Or, în aceste condiții, nu are cine să-i tragă la răspundere, cine să tragă de urechi pe acest ASF. Pentru că, am spus-o și o repet, ASF-ul este un fel de crimă organizată  sub controlul Parlamentului, care parlamentari trebuie să-și ia inima în dinți și  să spună stop. Ce faceți? Până unde mergeți cu această nesimțire de creștere a prețurilor?”, spune vicepreședintele Asociației Cărăușilor Particulari din România.

La rândul său, Cosmin Lakatoș, președintele Sindicatului Șoferilor din Maramureș, menționează că angajații ASF nu au interesul să reducă prețurile asigurării obligatorii auto de răspunere civilă, deoarece un anume procent din aceste taxe este dirijat în veniturile acestora.

Protestul organizat la nivel național de transportatorii rutieri va avea loc pe 15 septembrie.

Aceasta, deoarece situația transportatorilor rutieri a devenit extrem de critică, în condițiile în care o poliță RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la prețul de 22.000 lei pe an față de 4.000 lei în 2014.

Totodată, „UNTRR atrage atenția asupra dezastrului care există în firmele de asigurare care nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spatele transportatorilor rutieri ineficiența lor, având costuri de administrare extrem de mari deduse în special din încasările RCA. Practic, piața asigurărilor a ajuns un «vest sălbatic», unde fiecare firmă de asigurare își stabilește tarifele fără a lua în calcul riscurile și sustenabilitatea, iar ASF este în stare doar să trimită asigurătorii în faliment.

Patronatele din transporturile rutiere solicită de urgență Guvernului să intervină prin Legea concurenței nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede soluția de emitere a unei Hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieței”, se menționează în comunicatul Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România.