masini second hand

Tranzacțiile cu mașini la mâna a doua au fost în atenția Fiscului. În perioada aprilie-iunie 2016, inspectorii antifraudă au verificat 200 de firme care au efectuat achiziții intracomunitare de autoturisme second hand în valoare de peste 1 miliard de lei.

georgeta timis08

„Rezultatele preliminare au confirmat evaluarea inițială a riscului de fraudă, întrucât doar 19 societăți dintre cele verificate au avut un comportament fiscal adecvat. La 25 de societăți, acțiunile de verificare continuă din cauza absenței administratorilor, refacerea evidenței contabile sau necesitatea unor alte verificări suplimentare. 67  de societăți (cca 30%) nu au fost găsite funcționând la sediul social declarat, fiind inițiate procedurile legale (sesizare inspecție fiscală/organe de urmărire penală), inclusiv privind inactivarea fiscală a acesora.

Principala deficiență constatată la restul societăților a fost aplicarea eronată a regimul marjei de TVA la vânzarea către clienții persoane fizice, fapt care a produs prejudicii calculate doar până în acest moment de 131 milioane de lei. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penală, iar 55 de milioane de lei reprezintă prejudicii provenind din TVA și impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizată Inspecția Fiscală”, informează Georgeta Timiș, purtător de cuvânt al Administrației Județene a Finanțalor Publice Maramureș.

De precizat că pe parcursul verificărilor au fost identificate mai multe scheme de fraudare.

Reprezentanții Fiscului atrag atenția că  „deoarece cumpărătorii sunt tentați de un preț cât mai mic al autoturismelor, trebuie să cunoască și faptul că demonstrarea unei înțelegeri între aceștia și persoanele de la care cumpără autoturismul pentru evitarea/diminuarea obligației de plată a TVA va avea ca efect stabiliea unor sume suplimentare și în sarcina lor și chiar acuzarea de evaziune fiscală”.